Майже кожен продукт, який ми купуємо в супермаркеті, містить емульгатори та стабілізатори. Емульгатор лецитин – один з них. Ця харчова добавка може бути рослинного або тваринного походження й використовується для покращення текстури різних продуктів: зокрема хліба, солодощів, соусів. А ще лецитин є корисним для здорової роботи мозку, нервової системи та серця. Детальніше про властивості цього стабілізатора та його використання читайте в матеріалі.
Що таке лецитин?
Емульгатор лецитин, ще відомий як добавка Е322, є сполукою фосфоліпідів, яка має важливу для харчової промисловості здатність змішувати в однорідну масу несумісні речовини – олію та воду. Сам по собі лецитин – це природна речовина, яка видобувається з сої або яєць. Емульгатор лецитин, що видобувається з сої, додається й до веганських продуктів. Також лецитин може використовуватися як натуральний екстракт.
Хімічні властивості лецитину
Емульгатор додають до хлібобулочних та кондитерських виробів, соусів, цукерок тощо. Через звичку «боятися» незрозумілих слів, які часто зустрічаються у переліку інгредієнтів багатьох продуктів, емульгатор лецитин – E322 – теж відлякує споживачів. Однак він є повністю безпечним і корисним не тільки у харчовій промисловості, але й для організму людини. Промислова функція лецитину полягає в покращенні текстури продуктів та їх стабілізації.
Складовою основою лецитину є фосфоліпіди. Фосфоліпіди є амфіфільними сполуками. Що це значить? Завдяки амфіфільності лецитин має властивість притягувати як воду, так і жир, через що його й використовують як емульгатор для стабілізації розчинів, де є масло та вода. Жиророзчинний ефект лецитину дозволяє створювати однорідні емульсії й потрібні текстури.
Здатність стабілізувати суміші, щоб виготовити, наприклад, креми та суфле, є найпопулярнішою властивістю лецитину, тож його використовують як емульгатор. Також лецитин використовують для забезпечення гладкої текстури продуктів (наприклад, шоколаду) та для покращення термостійкості.
У виробництві хліба лецитин додають для приємної текстури та аромату, до молочних продуктів задля стабільності, а для зменшення крихкості – до виробів, частіше снеків та солодощів, які передбачають хрумку текстуру.
Корисні властивості лецитину
Лецитин є природною речовиною, яка позитивно впливає на різні функції організму. Корисно мати лецитин у своєму раціоні у вигляді натуральних джерел чи вживати у вигляді харчових добавок.
Від збалансованого вживання лецитину користь отримують такі функції організму:
- Пам’ять, когнітивні функції, мозкова дія. Компонентами клітин головного мозку є фосфоліпіди, тому їх вживання напряму пов’язане з покращенням та підтримкою мозку.
- Кардіоваскулярне здоров’я. Збалансований раціон, у якому є продукти з лецитином, може якісно впливати на здоров’я серця та судин – знижувати рівень «поганого» холестерину й підвищувати рівень «здорового».
- Метаболізм жирів та здоров’я печінки. Лецитин, а точніше такі молекули в ньому, як фосфатидилхоліни, сприяє здоровій роботі печінки – допомагає обробляти жир та ефективно самоочищуватися.
- Функція нервової системи. Лецитин знижує ризик виникнення захворювань нервової системи – нині проводяться дослідження на цю тему, однак є певні докази, що ця речовина справді може сприяти зменшенню ризику розвитку хвороб на кшталт Альцгеймера.
Найкращий спосіб вживати лецитин – отримувати його натуральним шляхом з продуктами, в яких він природно міститься. Однак за показаннями лікаря лецитин можна вживати й у форматі харчової добавки. Натомість лецитин у складі продуктів, які ми бачимо на поличках в супермаркеті, не вплине суттєво на організм – у вигляді емульгатора він відіграє більше промислову роль, аніж поживну. При цьому є цілком безпечним для більшості людей.
Джерела лецитину та як його вживати
Щоденне раціональне харчування, як правило, містить збалансовану кількість потрібних організму людини поживних речовин, мікроелементи, вітаміни й природні харчові добавки, серед яких й лецитин. Щоб споживати лецитин з продуктами, які є його джерелами, варто їсти соєві продукти, житні продукти, насіння соняшника, жовтки яєць, м’ясо та молочні продукти.
Варіанти вживання лецитину можуть різнитися від конкретних потреб, цілей та рекомендацій. Споживання багатих на лецитин продуктів, які містять його природно, забезпечить харчування натуральними джерелами лецитину. У разі, коли потрібне більш концентроване дозування лецитину, можна вживати його у форматі харчової добавки або додавати до страв самостійно, наприклад, соєвий лецитин у порошку. Поширеним є й використання лецитину в домашніх умовах при приготуванні десертів та інших страв, де важливо створити певну текстуру або стабілізувати форму.
У будь-якому разі важливо слідувати інструкції й рекомендаціям лікаря. Хоча лецитин вважається безпечною харчовою добавкою, існують деякі протипоказання, які стосуються рідкісних індивідуальних реакцій організму на цю речовину.
Побічні ефекти та протипоказання до вживання лецитину
Лецитин є доволі лагідною й універсальною харчовою добавкою, яка є безпечною для більшості людей. Проте специфічні реакції організму можуть виникати з огляду на індивідуальну схильність організму до алергій, патології у функціонуванні органів або через приймання медикаментів, активні речовини яких не «співпрацюють» з лецитином.
Щоб запобігти неприємним наслідкам, варто уважно ставитися до можливих ризиків вживання лецитину, серед яких:
- Проблеми в роботі печінки від вживання лецитину спричиняються неспроможністю органу безболісно витримати процес обміну жиру в організмі, який спричиняється зокрема холіном, який міститься в лецитині. Хоча цей процес і є необхідним, люди із захворюваннями печінки переносять його проблематично. За наявності проблем з печінкою обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед вживанням продуктів з великим вмістом лецитину.
- Головний біль, як побічний ефект на вживання лецитину, є доволі рідкісним, однак можливим результатом. Це спричиняється через вплив лецитину на нервову систему.
Побічні ефекти від лецитину – це те, про що варто знати на всяк випадок, без необхідності уникати цієї сполуки. Серйозні погані наслідки трапляються лише з причини зловживання лецитином або через надспеціфичну роботу організму, що є майже одним шансом на мільйон.
Лецитин у батончиках FIZI
У батончиках FIZI емульгатор лецитин можна зустріти у складі шоколадної глазурі. Всі батони FIZI є веганськими, тому лецитин у складі батонів бренду видобувається з сої. Цей інгредієнт додає глазурі блиск та гладку текстуру, а також допомагає зробити кінцевий продукт більш щільним та текстурним. Що спробувати, щоб пересвідчитися? Протеїновий батончик CHOCO+ALMOND.