Ви всі вже напевно бачили, чули чи куштували матча. Популярність матча зросла за останній рік: якщо раніше це був рідкісний і для декого дивний напій, то зараз його можна замовити в будь-якій кав’ярні. В цій статті ми розберемось про походження матча, її користь та шкоду та як вибрати якісну матча. Готуйте свої вінчики для збивання і гайда дізнаватися більше!
Збалансований напій традиційної античної культури
Почнемо з початку: перед тим, як увійти в нашу ранкову рутину, матча була звичним напоєм для буддійських ченців та самураїв. Приблизно з XIII століття японці відкрили для себе вплив матча на енергію та концентрацію. За легендою, все почалося з монаха Ейсая, який навчався в Китаї та привіз в Японію насіння нової чайної рослини.
Саме він відкрив японцям медитативну властивість повільного чаювання. А всі свої спостереження та думки про лікувальну властивість чаю він забрав у «Записах про лікування чаюванням». Згодом цю традицію перейняли самураї, для яких чаювання та розпиття матча стало частиною тренувань. Бо сповільнена чайна церемонія з дотриманням усіх правил вчило воїнів концентрації та дисципліні.
До XVIII чайна церемонія та матча приготування були недоступні для широкого загалу. Лише обрані верхівки японського суспільства могли посмакувати цим чаєм. Добре, що часи змінюються!
Антиоксиданти та енергія: матча для активного життя.
Якщо просто, матча — це японський зелений чай у формі порошку, виготовлений з дрібно розмелених сушених листків чаю. Правил вирощування та збирання листків для матча дуже багато, це робить матча дуже корисним напоєм з високим складом катехінів — рослинних сполук, які діють як природні антиоксиданти.
Катехіни стабілізують вільні радикали, що провокують ушкодження клітин та викликають хвороби. Матча у сучасному харчуванні запобігає клітинній руйнації та навіть знижує ризик розвитку багатьох хронічних захворювань.
Дослідження показали, що додавання до раціону матча зміцнює серцевий м'яз та прискорює жироспалювальні процеси в організмі, уповільнює старіння, знижує ризик розвитку раку, діабету, варикозу. Матча містить у 137 разів більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай, і в 70 разів більше, ніж апельсиновий сік. Колись це був напій для самураїв та ченців, а зараз, на щастя, матча рецепти доступні для кожного з нас.
Детальніше про переваги матчі:
- Матча антиоксиданти. Завдяки катехінам матча позитивно впливає на наш організм, очищує його та зменшує ризики розвитку різних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання та деякі види раку.
- Дотримання здорової ваги. Поєднання кофеїну з амінокислотою L-теаніном надає енергії, і сприяє зниженню рівня стресу. Це може викликати поліпшення фізичної працездатності та зниження частки жиру в організмі.
- Підвищення енергії та концентрації. На відміну від кави, матча більш лагідно і плавно діє на організм. Ефект концентрації та підвищення уваги хоч і не такий сильний, але триває довше.
- Чиста шкіра. Антиоксиданти, що містяться в матча, сприяють поліпшенню стану здоров’я шкіри. Ці антиоксиданти можуть також допомогти захистити шкіру від УФ-випромінення та забруднень.
- Підтримка здоров'я мозку: Деякі дослідження показали, що катехіни та інші сполуки в матчі можуть покращувати когнітивні функції та знижувати ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та хвороба Паркінсона.
Матча у сучасному харчуванні: суперфуд чи хайп?
Численні матча дослідження довели, що це справді суперфуд. Японські самураї та ченці все-таки щось знали:)
Але для того, щоб отримувати усі корисні властивості від матча, потрібно правильно обрати чай. Зараз є безліч варіантів на будь-який бюджет та смак, але серед них можуть траплятися підробки або просто неякісні види матча, які не принесуть вам жодної користі.
Матча, як і всі справжні чаї, походить з листя рослини Camellia sinensis. Але процес вирощування та обробки чайних листків для матча повністю відрізняється. Листя для матча вирощують в тіньових кущах, де не може потрапити сонячне світло. Тінь збільшує виробництво хлорофілу в рослинах, тому матча має такий насичений зелений колір. Також від сонця залежить рівень кофеїну, антиоксидантів та цукрів в чаї. Листки чаю матча піддаються паровій обробці протягом кількох годин, а потім подрібнюються в спеціальних млинах.
А як відрізнити оригінальний чай від підробки?
- Країна походження. Якщо ви шукаєте справжню матча, то вона має бути з Японії (найкращий варіант), Китаю чи Індії.
- Консистенція. Якщо розтерти між пальцями, якісний зелений чай матча на дотик буде м'яким та дрібним. Консистенція має бути однорідна, схожа на пудру.
- Смак. Матча високої якості має солодкий землистий смак, створений амінокислотою L-теанін, яка була отримана в процесі вирощування матча в тіні.
- Колір. Найпростіший спосіб — чим зеленіше, тим краще. Справжня матча має бути яскраво-зеленого кольору
- Пінка. Під час збивання матча, зверху має бути кремовий пінистий шар з бульбашками повітря однакового розміру.Тонкий шар з бульбашками повітря різного розміру є характеристикою низькоякісної матчі.
Зелений чай чи матча: що обрати?
Вибір між зеленим чаєм чи матча може бути складним, бо обидва напої мають хороші характеристики та корисні для здоров’я. Розглянемо детальніше аргументи на користь цих напоїв.
Зелений чай освіжає та має приємний смак. Він менш інтенсивний, аніж матча та його легше купити/приготувати. Також зелений чай містить велику кількість катехінів, антиоксидантів, які допомагають боротися зі стресом, підвищують імунітет та знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Матча має насичений та інтенсивний смак з легкою гіркуватістю. Смак матча може не всім сподобатися, тут потрібно шукати свої поєднання та концентрацію. Але матча для збалансованого харчування ефективніша, бо містить більше антиоксидантів та катехінів, аніж будь-який інший чай. Так само ефект пробудження та концентрації від матча є більше, аніж від зеленого чаю.
Вибір між зеленим чаєм та матча залежить від ваших вподобань. Якщо ви шукаєте щось з менш вираженим смаком, зелений чай ідеально вам підходить. Але, якщо ви хочете насичений смак та відчутний ефект — експериментуйте з матча.
В будь-якому випадку, ми вам радимо спробувати матча. По перше, щоб не відставати від трендів (жартуємо). По друге, щоб спробувати на свій смак чи підходить вам матча, чи ні. І не розчаровуйтесь, якщо з першого разу смак здається дуже дивним, все залежить від поєднання та приготування матча. Тому для перших спроб замовляйте або робіть вдома матча лате або матча з тоніком, щоб трішки зменшити оригінальний смак.
Матча як антистресовий ритуал здорового харчування.
Матча, окрім того, що вона супер корисна для нашого тіла, ще й може бути стати вашим особистим ритуалом спокою. Як? Завдяки високому вмісту L-теаніну, який знижує рівень стресу і тривоги та підвищує вироблення нейротрансмітерів. Цей ноотроп забезпечує відчуття спокою та розслаблення.
Кілька порад, як зробити матча своїм антистресом:
- Зосередьтесь на ритуалі приготування. Щоб приготувати матча, треба її збити. І цей процес може стати маленьким відпочинком перед роботою, коли ви зосереджені на приготуванні свого улюбленого напою та намагаєтесь не думати про справи, а бути тут і зараз.
- Церемонія вживання. Звісно, відтворити японську чайну церемонію щодня не вийде, але можете зосереджуватись на диханні, на смаку та на відчуттях, коли п’єте матча. Це допомагає зосередитись та відволіктись від негативних думок.
- Замінити шкідливі звички. Якщо ваша рука так і тягнеться за солодким та усілякими шкідливими перекусами, ви можете замінити їх матча. Правильно приготована матча допомагає зняти напругу та розслабитись.
Так матча для здорового життя може стати не лише корисним напоєм, а й способом боротьби зі стресом та майндфулнесу.
Приготування матча вдома: рецепти та секрети.
Для традиційного матча приготування, потрібна глибока чашка-піала (матча-чаван), бамбуковий віничок (часен) і бамбукова ложечка (часяку). Традиційна японська чайна церемонія триває понад годину, але вдома це може зайняти декілька хвилин. Ловіть інструкцію з приготування матча!
- Усуча — це найбільш розповсюджений вид приготування матча. Він п'ється щодня без формальностей, а також під час чайних церемоній.
- Насипаємо 2 грами чаю в чаван.
- Додаємо 80 мл води температури 70−80 градусів.
- Взбиваємо чай до появи густої піни на поверхні;
- Койча — дуже концентрований спосіб приготування матча лише для традиційних японських чайних церемоній. Але хто сказав, що ми не можемо його зробити вдома? Уважно, для його приготування треба використовувати тільки найвищі сорти церемоніального чаю матча.
- Просіюємо 4 грами матча через ситечко.
- Додаємо 40 мл 70−80 градусів.
- Рівномірно перемішуємо бамбуковим вінчиком до однорідної консистенції.
- Повільно та обережно п’ємо.
Якщо у вас немає спеціального набору для заварювання матча та мірної ложечки, ви можете збити матча звичайним капучинатором. Це, звісно, не за правилами японських ченців, але для першого знайомства з матча буде ідеально!
Для цього потрібно у звичайну чашку або склянку потрібно насипати 1 ложечку матча, потім залити трохи води (100 мл) температурою 80 °C і старанно розмішати за допомогою електричного спінювача для молока. Потім долити чергову порцію води на свій смак.
А для тих, кому матча на воді виглядає занадто нецікаво і хто хоче експериментувати далі, ми знайшли кілька поєднань матча, які легко відтворити в себе вдома.
- Матча-пудинг
Інгредієнти: 4 столових ложки чіа, 2 столових ложки порошку матча, 1,5 склянки молока, 1 столова ложка меду або солодкого сиропу.
Приготування: всі інгредієнти змішати й залишити в холодильнику. Через годину знову перемішати, розлити у форми й поставити в холод на ніч.
- Смузі
Інгредієнти: мигдалеве або вівсяне молоко — 300 мл, чай матча — 2 чайних ложки, фініки — 4 штуки, м’ята — 5 листочків.
Приготування: усі компоненти слід покласти в чашу блендера та збити до однорідності.
- Панкейки.
Інгредієнти: 1 склянка мигдального борошна, половина склянки мигдального молока, 1 банан, 1 столова ложка чіа, 1 чайна ложка матча, дрібка солі, трішки ванілі та половина чайної ложки розпушувача.
Приготування: залити насіння чіа мигдальним молоком. Банан розім'яти виделкою до пюре і змішати з борошном. Додати решту інгредієнтів і в останню чергу — молоко з чіа. Ретельно перемішати тісто і випікати на кокосовій олії по 3 хвилини на середньому вогні.
- Матча кекс.
Інгредієнти: 1 чайна ложка матча, 2 столових ложки цукру, 4 столових ложки борошна, 1 яйце, 3 столових ложки соняшникової олії, 3 столових ложки молока, трішки ванілі, чорниць і шоколаду та велика чашка.
Приготування: змішайте цукор, борошно і матча в чашці. Додайте яйце і ретельно перемішайте, щоб в суміші не залишилося грудок. Далі молоко, масло, ваніль. І зверху викладіть порізані навпіл ягоди і посипте нарубаним шоколадом. Поставте кружку в мікрохвильовку і включіть на максимальну потужність на 3 -4 хвилини.
- Печиво з матча.
Інгредієнти: 200 грамів вершкового масла, 100 грамів цукру, 2 курячих яйця, 300 грамів борошна, 2 столових ложки матча, 1 чайна ложка розпушувача.
Приготування: Збити масло і цукор за допомогою міксера на великій потужності. Додати туди 2 яйця і знову збити.Окремо рівномірно перемішати борошно, розпушувач і матча. Змішати вміст і збивати до стану м’якого податливого тіста. Накрити миску харчовою плівкою і поставити в холодильник приблизно на півгодини. Вийняти тісто, присипати поверхню і качалку борошном. Розкачати пласт тіста товщиною 0,5-1 см і вирізати фігурки майбутнього печива. Духовку нагріти до 200 градусів. Випікати протягом 15 хвилин, готовність перевірити сірником.
Протипоказання до вживання матча: хто повинен утриматися.
Головне правило споживання матча, як і будь-яких інших суперфудів, це не перестаратися. Корисні продукти залишаються корисними, якщо ми споживаємо їх в міру без зайвої фанатичності. Так само і з матча.
Побічні ефекти, якщо вони виникають, можуть відрізнятися, залежно від віку, стану здоров’я, хронічних хвороб чи періоду вживання. Загалом, лікарі рекомендують не перевищувати 400 мг кофеїну на день з будь-якого джерела. Щодо вживання матча, важливо врахувати такі особливості:
- Чутливість до кофеїну. Як і інші напої з кофеїном (кава, енергетики), матча може викликати занепокоєння. Тому чай-матча рекомендують пити до обіду.
- Алергія. Деякі люди можуть мати алергію на зелений чай. Якщо після вживання матча у вас виникає ускладнене дихання, висипання чи свербіж, варто уникати цього напою та обов’язково піти до лікаря
- Поєднання з ліками. Якщо ви приймаєте якісь препарати, потрібно проконсультуватись з лікарем чи не нашкодить матча дії таблеток. Матча може взаємодіяти з деякими ліками, такими як розчинники крові, ліки проти артеріального тиску та стимулятори.
- Можливе зневоднення. Не забувайте пити воду, якщо ви вживаєте матчу, щоб не було зневоднення та погіршення стану.
- Анемія. Високі дози кофеїну можуть знижувати здатність організму засвоювати залізо. Тому для людей, в яких є проблеми з цим, до споживання матча варто ставитись обережно.
Матча + FIZI — ідеальний метч!
Для тих, хто любить матча і для тих, хто лише починає знайомитись з цим напоєм — радимо доповнювати свої перекуси батончиком MATCHA + RASPBERRY з лінійки PROTEIN.
Смак улюбленої матча на кокосовому без лактози, цукру та глютену. Один батон містить 13 грамів білка, тому можна ще й заодно дібрати свою денну норму протеїну! Wow-смак та користь за один кусь.