Перейти до вмісту
Арахіс – суперфуд чи шкідливий продукт? Розбираємося в властивостях цього горіха

Арахіс – суперфуд чи шкідливий продукт? Розбираємося в властивостях цього горіха

Арахіс – це бобова культура, яка популярна по всьому світу завдяки своєму смаку та поживності. Цей горіх містить багато корисних речовин, таких як жири, білки, вітаміни та мінерали. У цій статті ми розглянемо основні властивості арахісу, а ще поділимося корисними порадами, як вживати цей продукт з максимальною користю для організму.

Властивості арахісу

Арахіс є багатим джерелом протеїнів з 25 грамами білка на 100 грамів продукту. Він також містить здорові жири, які допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань. Крім того, арахіс є джерелом вітамінів та мінералів, включаючи вітамін Е, С, В6, магній, фтор, селен, кальцій та калій. Антиоксиданти, що містяться в цій культурі, сприяють уповільненню процесів старіння. Також арахіс позитивно впливає на нервову систему.

чим корисний арахіс

Це горіх має високу калорійність – 567 калорій на 100 грамів. Однак це значення може змінюватися в залежності від обробки. Без добавок та обробки арахіс калорійність має найнижчу, підсолений або підсмажений горіх може містити більше калорій, оскільки до нього додають сіль та олію. Наприклад, 100 грамів соленого арахісу може містити близько 630 ккал. Важливо споживати арахіс у розумних кількостях (не більше 50 г на добу), щоб уникнути перевищення денної норми калорій.

Якщо ви ведете підрахунок кбжв і цікавитеся, скільки калорій в арахісі, то можна скористатися таким розрахунком: одна порція арахісу (28 грам) містить приблизно 161 калорій, 6 г білків, 14 г жирів та 6 г вуглеводів. 

Арахіс: користь та шкода

  1. Арахіс є джерелом здорових жирів, які допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження показали, що споживання арахісу може знизити рівень холестерину, який є одним з головних факторів розвитку серцевих захворювань.
  2. Цей продукт містить магній та фосфор, то які є важливими для зміцнення кісток та зменшення ризику остеопорозу.
  3. Земляний горіх, як ще називають арахіс, містить вітамін Е, який є потужним антиоксидантом та допомагає зміцнити імунну систему, захищаючи організм від різних інфекцій та захворювань.
  4. Арахіс, особливо сирий,  містить вітамін Е та речовину резвератрол, які сприяють здоровому функціонуванню мозку та зменшують ризик розвитку хвороб Альцгеймера та Паркінсона.
  5. Також арахіс містить амінокислоту триптофан, яка є початковим компонентом серотоніну, гормону щастя. Таким чином, споживання арахісу може поліпшити настрій та зменшити ризик розвитку депресії та тривожності.

      Ми вже дізналися, чим корисний арахіс, але він також може мати деякі негативні наслідки для організму. Арахіс містить алергенні білки (відомі як vicilin і konglutinin), які можуть викликати алергічні реакції у деяких людей. Крім того, арахіс може містити мікотоксини, які є потенційно небезпечними для здоров'я, особливо якщо споживати їх у великих дозах. Тому важливо споживати арахіс у помірних кількостях та уникати його, якщо ви маєте алергію на бобові культури та інші горіхи.

      Як чистити і зберігати арахіс

      Як правильно смажити, зберігати та очистити арахіс від шкірки

      Арахіс – це смачний і корисний продукт, який можна використовувати в різних солоних та солодких стравах або вживати окремо як перекус. Але варто пам’ятати, як правильно чистити, смажити і зберігати арахіс, щоб зберегти його корисні властивості.

      Перш ніж чистити арахіс, слід його помити в холодній воді та дати просохнути. Після цього можна обдати горіхи окоропом і шкірка буде легко зніматися з ядер. Також досить популярним є спосіб очистки арахісу за допомогою качалки для тіста: горіхи поміщаються в пакет і зверху по ним проходять скалкою, не натискаючи занадто сильно, після чого очищенні ядра вибираються з лушпиння.

      Щоб арахіс довго залишався свіжим та хрустким, його потрібно зберігати в сухому та прохолодному місці, наприклад, у контейнері або скляній банці з герметичною кришкою. Якщо у горіха з’явився неприємний гнилий запах, його не варто вживати в їжу.

      Смаження арахісу – це простий спосіб зробити його більш смачним та хрустким. Для цього можна використовувати суху сковороду без додавання олії, викласти на неї арахіс та обсмажувати на середньому вогні, помішуючи, протягом 5-7 хвилин. Для більш насиченого смаку можна додати до горішків сіль, перець, паприку або інші спеції. Після смаження, арахіс слід залишити на паперовому рушнику, щоб прибрати зайвий жир.

      Протеїнові батончики з арахісом

      З чим поєднати арахіс?

      Як ми вже казали, арахіс – ідеальний додаток до найрізноманітніших страв і комбінується з багатьма продуктами. Ось декілька варіантів:

      • З медом, джемом і сиром: різні текстури підкреслюють одна одну і гармонізують жирність горіхів. Арахіс чудово смакує на сирній тарілці з іншими сухофруктами і джемами.
      • З йогуртом: арахіс добре смакує з грецьким йогуртом, особливо нежирним. В поєднанні з гранолою і ягодами, це може бути прекрасний варіант для здорового сніданку або перекусу.
      • З овочами: арахіс можна додавати до овочевих страв, наприклад, до воку або салату з морквою.
      • З рисом: арахіс добре поєднується з рисом, особливо з бурим. Ви можете додати арахіс до різотто або смаженого рису по-азійськи.
      • З чорним шоколадом: найбільш очевидний варіант, але це безпрограшне комбо для десертів, морозива і випічки.
      • З фруктами: арахіс гармонійно поєднується з яблуками, бананами, грушами, виноградом та іншими фруктами. 

      Також арахіс є чудово смакує у десерті та випічці. Ось один із варіантів, як приготувати простий та цікавий десерт з арахісу.

      рецепт перекусу з арахісом

      Легке вівсяне печиво з арахісом

      Інгредієнти:

      • 2 склянки очищеного арахісу
      • 1 яйце 
      • 1/2 склянки вівсяних пластівців
      • 1/2 склянки кокосового цукру або фініків

      Приготування:

      • Розігрійте духовку до 180 градусів.
      • Арахіс подрібніть в блендері або за допомогою качалки для тіста.
      • Змішайте всі інгредієнти в середній мисці.
      • Скачайте кульки розміром 3-5 см і покладіть на змащене олією деко для запікання.
      • Притисніть виделкою кульки, щоб зробити малюнок хрест-навхрест і сформувати печиво.
      • Випікайте печиво близько 10-12 хвилини, вимкніть духовку, зачекайте ще 5 хвилин і перекладіть готове печиво на тарілку.

      Отже, арахіс – це корисний та смачний продукт, який має багато корисних властивостей для організму. Він може покращити здоров'я серця, зміцнити кістки, підтримати імунну систему, поліпшити функцію мозку та покращити настрій. Однак, як і з будь-яким продуктом, важливо враховувати його калорійність та уникати перевищення рекомендованої кількості споживання. Якщо у вас є алергія на бобові культури, варто уникати арахісу та замінювати його на інші джерела білків та мікронутрієнтів. Загалом, арахіс – це чудовий додаток до вашої дієти, який може покращити ваше здоров'я та додати смаку до вашого щоденного харчування. В нашому асортименті fizi.ua є корисні батончики з арахісом "Peanut + caramel" та "Peanut + cacao", які ми обов’язково радимо спробувати всім фанатам корисних та смачних перекусів. Ці смаки доступні до замовлення як у соло-наборах, так і у складі міксів.

      батончики FIZI
      Старіший пост
      Новіший пост

      Цікаво подивитись на батончики FIZI?

      Слідкуй за нами в Instagram

      Raw value: Inspected value: Type:
      Закрити (esc)

      Відгуки

      Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

      Age verification

      By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.