Перейти до вмісту
Як вибрати якісну питну воду?

Як вибрати якісну питну воду?

 

Чи задумувалися ви, яку воду ми п’ємо? Дотримання здорового водного балансу — це одне з базових правил велнесу. Вода життєво необхідна для нашого здоров'я, адже саме чиста вода очищує наше тіло від відходів, допомагає травленню, підтримує наші суглоби та органи, а ще регулює температуру тіла. 

Але не вся вода, яка тече з крана та потрапляє в наші пляшки, може бути для нас корисною. Забруднені труби у великих містах роблять воду неможливою для вживання, а деякі виробники води відверто ігнорують санітарні норми. Сьогодні ми детальніше розберемось, яку воду краще пити, як її обирати та на що звертати увагу. Летс гоу? 

Чому пити воду так важливо? 

Наш організм на 60% складається з води, а кров — на 90%. Для того, щоб почуватися добре та мати сили на роботу, тренування та особисте життя, нам необхідно щодня пити воду. Ділимося з вами кількома причинами користі води на думку Medical News Today

  1. Вода «змащує» наші суглоби, покращує шкіру та підтримує нашу травну систему.

Хрящі, які містяться в суглобах і дисках хребта, містить близько 80 відсотків води. Для того, щоб наші коліна після 25 не боліли, нам потрібно дбати про дотримання водного балансу. Так само зі шкірою: тривале зневоднення може ставати причиною появи зморшок. Щодо травної системи, вода полегшує роботу кишківника та розганяє наш метаболізм.

  1. Вода утворює слину і слиз.

Слина допомагає нам перетравлювати їжу та підтримує вологість рота, носа та очей. Питна вода також підтримує ротову порожнину чистою.

  1. Вода доставляє кисень по всьому тілу та покращує роботу мозку.

Кров складається з води на приблизно 90%. І саме кров переносить кисень до різних частин нашого тіла. В той час, коли зневоднення може негативно вплинути на структуру та роботу мозку. 

  1. Вода допомагає підтримувати артеріальний тиск та дихання.

Нестача води може призвести до згущення крові, підвищення артеріального тиску та погіршення алергій.

  1. Вода підвищує продуктивність під час тренувань.

При регулярному питті, ми відчуваємо більше сили та енергії. Особливо, під час високоінтенсивних тренувань.

Це лише маленька частина причин, чому вода для нас настільки необхідна. Окрім того, вода допомагає виводити токсини, скидати зайву вагу та переживати похмілля.

Показники якості питної води: на що звертати увагу? 

Фізичні показники

  • Запах і смак: вода не повинна мати виразного запаху або смаку. Наявність запаху може свідчити про забруднення органічними речовинами або хімічними сполуками.
  • Прозорість: вода повинна бути прозорою, без видимих частинок або мутності.
  • Колір: Вода має бути безбарвною. Жовтий або інший відтінок може вказувати на наявність домішок.

Хімічні показники

  • pH рівень: ідеальний pH для питної води — від 6,5 до 8,5. Відхилення від цього діапазону може вказувати на наявність кислот або лугів у воді.
  • Жорсткість: вимірюється в мг-екв/л. Висока жорсткість може призводити до утворення накипу, що негативно впливає на обладнання і здоров'я.
  • Хлориди, сульфати, нітрати: їх надлишок може бути небезпечним для здоров’я. Важливо контролювати рівні цих речовин.
  • Метали (залізо, марганець, свинець): підвищений вміст металів може викликати проблеми зі здоров’ям. Наприклад, свинець є дуже токсичним і небезпечним.

Бактеріологічні показники

  • Загальна кількість бактерій: питна вода повинна бути вільною від патогенних мікроорганізмів, таких як кишкова паличка, яка свідчить про фекальне забруднення.
  • Віруси та паразити: їх наявність також є небажаною, оскільки вони можуть викликати різні захворювання.

Бактеріологічні та хімічні показники питної води можна виміряти лише у спеціальних лабораторіях або, якщо ви маєте спецобладнання. Проте більшість людей не мають можливості або ж часу відправляти на аналіз свою воду з крана. 

Яку воду пити та скільки?

Крани та водопровідна вода: переваги та недоліки

Водопровідна вода дуже доступна та дешева. Вам не потрібно купувати бутлі води або ж мінералку в пляшках, що значно зменшує кількість пластику. В ідеалі, якість води має регулюватися Державними стандартами якості та постійно перевірятись. 

Насправді ж, залежно від регіону, якості труб та інших чинників, водопровідна вода може містити хлор, який використовується для дезінфекції, а ще свинець, нітрати, мікропластик або залишки промислових забруднювачів.

Вода з крана потребує додаткового очищення. Наприклад, встановлення системи зворотного осмосу або активованого вугілля. І навіть, якщо вода чиста, її смак може бути занадто неприємним через хлорування та якість труб.

Перед тим, як пити воду з крана — переконайтесь, чи вона якісна. Можна розпитати сусідів або разом з будинком ініціювати перевірку води в незалежній лабораторії. 

Бутильована вода: різновиди, якість і способи перевірки.

Бутильована вода — це оптимальний варіант, адже ви можете самі обирати постачальника, читати склад. А ще є безліч видів бутильованої води, які мають різні смаки та переваги для здоров’я.

Основні різновиди бутильованої води:

  • Мінеральна вода. Є природного походження, газована/негазована та лікувально-столова.
  • Артезіанська вода. Вода видобувається з артезіанських свердловин, зазвичай на великій глибині.
  • Джерельна вода, яка видобувається з невеликих природних потоків або джерел.
  • Дистильована вода. Вона проходить процес дистиляції, під час якого видаляються всі мінерали та домішки. Така вода чиста, але не містить корисних мінералів.

Чи можна довіряти такій воді? 

Все залежить від виробника. В ідеалі, бутильована вода має відповідати стандартам ДСТУ та європейським нормам. Також на ній має бути маркування про джерело води, її склад, дату розливу та термін придатності.

Бутильована вода містить мінерали, не має забруднень та може зберігатися довгий час. Серед недоліків: це додаткова кількість пластику, якщо ви купуєте в маленьких пляшках та додаткові витрати.

скільки треба пити води

Скільки води потрібно пити в день?

На думку Міністерства охорони здоров’я, єдиної норми кількості води для усіх людей може коливатися. На це впливають індивідуальні особливості, рівень фізичної активності, температура навколишнього середовища, кліматичні умови тощо. Головним сигналом та контролером споживання води є відчуття спраги.

Як порахувати скільки треба пити води в день?

Орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини — 4% від загальної маси тіла. До прикладу, якщо ваша вага є в діапазоні 70-75 кг цей, то щодня вам рекомендовано пити 2800 – 3000 мл/день.

Висновки

Перед тим як пити воду — завжди перевіряйте її склад. Якщо це можливо, не пийте одразу воду з крану: ставте системи очищення води або спеціальні фільтри. Щодо мінеральної води: вживайте лише перевірені бренди, які вказують свою локацію видобутку та склад.

Хоч і, на перший погляд, вода здається найпростішою речовиною, яка тільки може бути, насправді — вона дуже важлива для нашого організму. Тому уважно ставтеся до свого водного балансу та не забувайте брати з собою пляшку води та батон FIZI на роботу чи тренування!




Старіший пост
Новіший пост

Цікаво подивитись на батончики FIZI?

Слідкуй за нами в Instagram

Закрити (esc)

Відгуки

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.