✍🏻
Які продукти треба зберігати в холодильнику?
- М'ясо та птиця: свіже м'ясо (яловичина, свинина, баранина), курятина, індичка та інша птиця, м'ясні нарізки та ковбаси.
- Морепродукти: свіжа риба, морепродукти (креветки, краби, мідії).
- Молочні продукти: молоко, сир, йогурт, сметана, масло.
- Свіжі яйця.
- Фрукти та овочі: ягоди (полуниця, малина, чорниця), зелень (петрушка, кріп, салат), овочі (морква, броколі, шпинат).
- Продукти, що швидко псуються: приготовані страви (супи, рагу), салати з майонезом або сметаною, відкриті консерви.
- Інші продукти: соуси, соки та інші напої, вершки та кисломолочні продукти.
Як правильно зберігати продукти у холодильнику?
- Стежте за температурою холодильника. Вона має бути нижче 4°C. При цій температурі бактерії, які псують їжу, ростуть повільно. Також не відкривайте дверцята холодильника надовго, щоб не запустити тепле повітря.
- Яйця залишаються свіжими довше, якщо ви зберігаєте їх у картонній упаковці. Використовуйте свіжі яйця в шкаралупі протягом трьох-п’яти тижнів.
- Тримайте упаковки з сирим м'ясом, птицею та рибою в окремому пластиковому пакеті, мисці або лотку на найнижчій полиці холодильника.
- Залишайте їжу в упаковці з магазину або перепаковуйте в герметичні контейнери. За потреби додавайте стікер з датою купівлі продуктів.
- Одразу кладіть в холодильник продукти та страви, які швидко псуються влітку.
- Раз на тиждень прибирайте холодильник. Викидайте будь-які сумнівні та прострочені продукти, щоб уникнути отруєння
Розміщення продуктів на полицях також має значення для збереження свіжості та гарного запаху в холодильнику. Як розмістити продукти на поличках? На верхній полиці потрібно зберігати вже приготовлену їжу або її залишки. На середній полиці потрібно зберігати швидкопсувні продукти. Також там можна залишати яйця, молоко або вершки. А на найнижчі полиці можна залишати сире м’ясо або рибу. Контейнери знизу холодильника призначені для зберігання овочів та фруктів. А на дверцятах можна зберігати спеції, воду, оцет, соняшникову олію, соуси та напої.
Правильне розміщення продуктів, регулярне прибирання холодильника та дотримання належної температури дозволить вам зберігати свої продукти та страви якомога довше в будь-яку пору року!
А які продукти НЕ можна зберігати в холодильнику?
Не всім нашим продуктам є місце в холодильнику. Деякі потрібно зберігати на кухні, щоб корисні властивості зберігались довше та не псувались в холодильнику. Ловіть список продуктів, які краще залишити на столі або в кухонних шафках, щоб уникнути розчарування.
- Банани
Теплі температури допомагають недостиглим бананам дозріти, а світло та повітря уповільнюють гниття.
- Кава
Кава поглинає запахи холодильника. Тому, якщо ви не хочете еспресо із запахом ковбас, краще зберігати каву в герметичному контейнері в шафі подалі від сонячного світла.
- Помідори
Холодні температури в холодильнику погіршують текстуру помідорів. Тому краще їх зберігати в темному місці.
- Мед
В холодильнику мед кристалізується та стає непридатним до вживання. Краще зберігати мед в темному та трішки прохолодному місці, щоб всі його смакові якості зберігались.
- Свіжа зелень
Холодильник позбавляє базилік, розмарин, чебрець та інші трави їхнього аромату і сушить їх. Натомість поставте їх у маленьку склянку та зберігайте подалі від прямого сонячного проміння.
- Хліб
Хліб належить лише хлібниці, якщо ви не любите черстві та висушені скибки.
- Олія
Як і мед, рослинна, оливкова, кокосова та інші кулінарні олії швидко тверднуть в холодильнику. Зберігайте їх на прохолодній, темній полиці в коморі.
- Дині та кавуни
Якщо вони не розрізані, зберігайте на кухні в темному місці.
- Авокадо
Недозрілі авокадо не можуть повністю дозріти в холодильнику. Замість його в шафі, загорнутий в паперовий пакет.
- Цибуля, часник та картопля
Якщо ці овочі не нарізані, тоді їх краще зберігати при кімнатній температурі у темному місці.
Яка повинна бути температура в холодильнику?
Більшість сучасних холодильників вже запрограмовані на те, щоб стежити за оптимальною температурою всередині. Але бувають усілякі збої і якщо температура піднімається бодай на один градус, то починають псуватися продукти та розвиватися бактерії. Дотримання правильної температури — одне з ключових правил зберігання продуктів в холодильнику. Для цього потрібно купити спеціальний термометр для холодильника. Вони зазвичай доволі дешеві, але це дозволить вам контролювати за температурою всередині.
Оптимальна температура відділення холодильника рухається в межах 3-5 °C вище нуля. Щодо морозильної камери, рекомендована температура зазвичай становить приблизно -18 градусів.
Чи треба зберігати батони FIZI в холодильнику?
Ні! Особливе пакування наших батончиків дозволяє зберігати їх до 9 місяців при кімнатній температурі. Також при замовленні в теплу пору року в усі посилки ми кладемо FIZI айспеки — акумулятори холоду, які збережуть продукцію навіть в спеку.
Але не лишайте батончики на сонці. По-перше, вони засумують, а, по-друге, трішки підтануть.
Купуйте батони FIZI, щоб мати під рукою запас білків та джерело енергії без доданого цукру. Take it FIZI 😉