Здорове харчування без йогурту — це як перекус без батона FIZI. Щось нереальне! Бо йогурт — це джерело пробіотиків та вітамінів і його дуже легко вводити в харчування та комбінувати з іншими стравами. Якщо пройтися по супермаркету, можна знайти безліч видів йогуртів: грецький та питний, з шоколадом та висівками, для дітей або для всіх. Але, які з цих йогуртів справді корисні і як вибрати правильний йогурт? Розглянемо це в нашій статті, бестіс!
Чому йогурт корисний?
Йогурт — це молочний продукт, створений шляхом бактеріального бродіння молока або вершків. Найчастіше його виготовляють з коров'ячого молока, але зараз можна знайти безліч інших видів, включаючи веганські опції.
Дуже важливо підкреслити, що одна чашка йогурту (245 г) покриває 40% від рекомендованої добової норми споживання кальцію, 40% фосфору, 10% калію, 10% вітаміну А, 30% вітаміну B2 та 60% вітаміну B12.
Ще однією перевагою йогуртів є низька калорійність. В 100 грамів продукту міститься всього 58 калорій. І йогурт можна комбінувати з іншими продуктами, робити на його основі корисні сніданки та чіа-пудинги!
П'ять причин додати йогурт до раціону
- Йогурт багатий на поживні речовини.
Білок, кальцій, вітаміни B2 (рибофлавін) та B12, калій та магній. Всі ці елементи мають важливу роль для нашого здоров’я.
- Підтримує здоров'я травної системи.
Пробіотики, які містяться в йогурті, сприяють здоров’ю кишкової мікрофлори. А ще вони поліпшують травлення, запобігають проблемам з ШКТ та підтримують імунітет.
- Сприяє схудненню.
Йогурт містить багато білка, який дає відчуття ситості та знижує апетит. Ідеальний варіант для тих, хто стежить за харчуванням і хоче скинути вагу.
- Покращує стан шкіри.
Завдяки вітамінам та пробіотикам, йогурт сприяє зволоженню шкіри та зменшує запалення. Тільки цей ефект стає помітним при регулярному вживанню йогуртів.
- Підтримка серця.
Деякі дослідження показують, що йогурт може сприяти зниженню рівня «поганого» холестерину і підвищенню рівня «хорошого» холестерину, що позитивно впливає на серцево-судинну систему.
Які є види йогурту?
- натуральний йогурт без додаткових інгредієнтів;
- густий йогурт з ароматизаторами та добавками;
- питний йогурт з ароматизаторами та добавками.
Ще йогурти можна ділити на «живі» — не містять консервантів та створені на живих заквасках та «неживі» — піддаються термічній обробці, мають консерванти і не містять майже поживних речовин.
Що таке грецький йогурт? Це один з найкорисніших йогуртів, який містить багато білка. Його можна додавати до соусів та заміняти ним сметану чи майонез.
Також до йогуртів належить кефір. Це ферментований молочний напій з великою кількістю живих пробіотиків. Щось на кшталт молочної комбучі:) Також є скир — проціджений йогурт, який ще густіший за грецький. І йогуртні напої, які дуже легко та зручно пити на ходу, але зазвичай вони містять багато добавок та підсолоджувачів.
Як вибрати йогурт?
- Шукайте йогурт, який містить «живі та активні культури» та обирайте йогурти без доданого цукру.
- Купуйте йогурт зі справжніми фруктами замість суміші цукру та харчових барвників.
- Уникайте штучних замінників цукру. Бо в таких йогуртах зазвичай багато штучних підсолоджувачів.
- Уникайте желатину, крохмалю та пектину. Деякі виробники можуть додавати загущувачі до йогуртів — це означає, що в такому продукті мало живих і корисних пробіотиків.
- Читайте етикетки: для йогурту потрібне лише молоко та живі бактерії. Тому, якщо в інгредієнтах вказано величезний список складників — це причина покласти йогурт назад на полицю.
Найголовніше для йогурту — це простота. Між йогуртом зі смаком і підсолоджувачами та простим грецьким, обирайте другий варіант. А вже вдома ви можете самі додати усі необхідні фрукти, вівсянку чи насіння чіа.
Ловіть чеклист корисного йогурту від Harvard Medical School.
- Цукор. Ідеально обирати звичайний йогурт, який не містить доданого цукру. Так, йогурти з подрібненим печивом смачні. Але це ласощі, а не корисна їжа. Їжте їх помірно.
- Білок. Шукайте йогурт, який містить 5 грамів або більше білка на порцію. Грецький йогурт зазвичай містить більше білка, ніж інші типи йогуртів, іноді до 16 грамів.
- Смак. Якщо вам не подобається смак, ви не будете його їсти, тому знайдіть бренд, який не лише корисний для вас, але й такий, який ви із задоволенням їстимете.
А коли краще їсти йогурт? Йогурт універсальний продукт, який можна вживати будь-коли. Ви можете робити на його основі сніданки, брати з собою на роботу як перекус, пити йогурт перед тренуванням чи їсти його ввечері, коли вже немає сил готувати вечерю.
Коли йогурт не рекомендується їсти?
- При непереносності лактози чи є алергія на молочні продукти. В таких ситуаціях краще обирати безлактозні/веганські варіанти йогуртів.
- Якщо є проблеми з ШКТ. Пробіотики позитивно впливають на травлення, але якщо у вас вже є проблеми з ШКТ, то регулярне вживання йогуртів може принести вам дискомфорт.
- При підвищеній кислотності шлунку. Йогурти з цукром або з фруктами можуть підвищувати кислотність і це спричиняє печію та неприємні відчуття. В такому випадку краще обирати натуральні йогурти без цукру та зайвих добавок.
Якщо у вас є хронічні хвороби або спеціальна дієта — краще проконсультуватись з лікарем щодо вживання йогурту.
Батон FIZI й грецький йогурт — хелсі перекус
А для тих, хто стежить за нормою білка на день, маємо для вас варіант найкращого перекусу. Швидкий, суперкорисний та малокалорійний. Поєднуйте йогурт без цукру з батончиком FIZI з лінійки PROTEIN. Це смачний варіант перекусу, який можна з’їсти в дорозі чи в перерві між робочими тасками.
За один такий перекус ви отримаєте понад 15 грамів білка та ще більше задоволення та ситості. Make it FIZI 😉